015 - 666 74 00

Arbeidsrecht specialist in Delft nodig?

Ontslag tijdens ziekte

Ontslag kan veel verschillende redenen hebben. Ziekte is daar een van. Ontslag tijdens ziekte is erg vervelend, voor een werknemer, maar kan dat ook zijn voor een werkgever. In het geval van ontslag bij ziekte is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de regels. Beide werknemer en werkgever hebben rechten en plichten waar ieder zich aan moet houden. Lees hieronder alles wat u moet weten of neem direct contact op voor juridisch advies: 015 - 666 74 00. Wij nemen al het benodigde werk voor u uit handen.

Lees meer over ontslag tijdens ziekte voor:

Werknemers

Werkgevers

Ontslagen tijdens ziekte

Bent u ontslagen tijdens ziekte? Ziekte mag in de eerste twee jaar van het ziek of arbeidsongeschikt zijn nooit de reden zijn van een ontslag. Na twee jaar kan een werkgever een ontslag aanvraag indienen bij het UWV. Het UWV beoordeelt, in overleg met een arbeidsdeskundige en arts of u kunt worden ontslagen vanwege arbeidsongeschiktheid. De belangrijkste vragen die hierbij worden gesteld zijn of de wettelijke loondoorbetalingsverplichting van de werkgever is verstreken en of u binnen 26 weken uw werk zou kunnen hervatten, eventueel in een aangepaste vorm. Ontslag na 2 jaar ziekte is dus gebonden aan bovenstaande regels.

Let op: ontslaan tijdens ziekte mag in de eerste twee jaar alleen in bepaalde situaties:

 • in de proeftijd;
 • bij faillissement;
 • bij ontslag op staande voet.

De reden voor het ontslag mag in deze gevallen nooit de ziekte zelf zijn. Ontslag op staande voet tijdens ziekte kan dus wel, maar niet vanwege de ziekte. Lees meer over ontslag op staande voet. Ontslag na ziekte is dus gebonden aan bovenstaande regels.

Krijgt u ontslag bij ziekte? Ga nooit zomaar akkoord met een ontslag. Vraag een juridisch adviseur u te informeren en u eventueel bij te staan. Wanneer u na twee jaar ziekte wordt ontslagen heeft u meestal recht op een ontslagvergoeding of transitievergoeding.

Ontslag nemen tijdens ziekte

Lukt het niet om tot overeenstemming te komen met uw werkgever en wilt u ontslag nemen tijdens ziekte? Zorg er dan voor dat u bij uw WW-aanvraag aangeeft dat u ontslag neemt vanwege ziekte. Doet u dit niet dan kunt u uw recht op een WW-uitkering verliezen. Er zal vervolgens door een arts van het UWV beoordeeld worden of u een goede reden had om ontslag te nemen en daardoor recht heeft op een WW-uitkering. U heeft alleen recht op een WW-uitkering indien:

 • het uw gezondheid zou schaden wanneer u wel zou blijven werken;
 • het ontslag u niet te verwijten valt vanwege uw ziekte.

Daarnaast moet u uiteraard ook voldoen aan de andere voorwaarden om recht te hebben op een WW-uitkering. Bel ons gerust indien u meer vragen heeft.

Zieke werknemer ontslaan

Wilt u als werkgever ontslag geven tijdens ziekte? Een zieke medewerker ontslaan mag alleen na twee jaar van ziekte. Na twee jaar kunt u een ontslagaanvraag doen bij het UWV voor het ontslag van de zieke medewerker. U krijgt een ontslagvergunning indien:

 • de werkgever binnen 26 weken niet kan terugkeren naar het werk, ook niet naar een aangepaste functie;
 • de werkgever heeft voldaan aan de loondoorbetalingsplicht van 104 weken.

Bij een ontslagaanvraag is het meestal verplicht een recente verklaring van een bedrijfsarts bij te voegen.

Lees meer over uw verplichtingen als werkgever bij >> ziekte werknemer.

Wij staan u bij in alle mogelijke situaties. Bel gerust voor een afspraak (ook bij u thuis) op 015 - 666 74 00 of vul ons contactformulier in.

 

Sytske Corbeij

Sytske Corbeij

Over Corbeij Juridisch Advies

Na de studie Nederlands Recht succesvol te hebben afgerond is Sytske Corbeij met veel passie en toewijding bij verschillende advocatenkantoren werkzaam geweest. Om haar missie binnen het arbeidsrecht en het huurrecht daadwerkelijk te kunnen realiseren heeft ze in 2012 Corbeij Juridisch Advies opgericht. Een persoonlijke benadering, inlevingsvermogen en een praktische insteek zorgen voor de succesvolle afhandeling van zaken.

 

Waarom Corbeij Juridisch Advies?

 • Persoonlijke aanpak
 • Samen op zoek naar een praktische oplossing
 • We komen desgewenst bij u thuis langs

Maak gerust een afspraak

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Maak direct een afspraak voor een intake gesprek door te bellen naar 015 - 666 74 00.

Afspraak inplannen

Via het afspraakformulier kunt u aangeven wat u is overkomen.
Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op om een afspraak in te plannen.

shortcodeCommand = [bono_form]
Ochtend
Middag
Avond

Afspraaklocatie

Corbeij Juridisch Advies
Marshallaan 2
2625 GZ Delft

Specialisaties

U kunt o.a. bij ons terecht voor:
 • Arbeidsrecht
 • Contractrecht
 • Ontslagrecht

Hoofdvestiging