015 - 666 74 00

Arbeidsrecht specialist in Delft nodig?

Werknemer ontslaan

Wilt u uw werknemer ontslaan? Lees hieronder hoe ontslag in verschillende situaties werkt. Wilt u direct persoonlijk juridisch advies bij werknemer ontslaan? Bel gerust 015 - 666 74 00 of vul het contactformulier in. Wij nemen altijd snel contact op.

Ontslag geven

Een werkgever moet een geldige reden hebben voor ontslag geven. Hieronder de geldige redenen voor ontslag:

  • bedrijfseconomische redenen
  • arbeidsongeschiktheid
  • vaak ziekteverzuim
  • disfunctioneren
  • arbeidsconflict
  • verwijtbaar handelen
  • gewetensbezwaren
  • andere / combinatie van omstandigheden

Hierbij geldt wel dat de werkgever moet proberen de werknemer te herplaatsen of andere werkzaamheden binnen het bedrijf voor de werknemer te vinden. Daarnaast moet de werknemer tijdig op de hoogte gesteld worden bij ontslag geven van bijvoorbeeld disfunctioneren, zodat hij of zij tijd heeft om zich aan te passen.

Werknemer ontslaan: hoe?

Hoe u iemand ontslaat is afhankelijk van de situatie. Er zijn grofweg 3 situaties mogelijk:

  1. zelf iemand ontslaan
  2. ontslagvergunning van UWV nodig
  3. toestemming van kantonrechter nodig

Werknemer zelf ontslaan

In sommige situaties kunt u zelf overgaan tot ontslag, zonder toestemming van het UWV of een kantonrechter. Dit is het geval bij:

  • ontslag met wederzijds goedvinden
  • ontslag tijdens proeftijd
  • ontslag na afloop tijdelijk contract
  • ontslag op staande voet

Bij ontslag bij wederzijds goedvinden maken werkgever en werknemer samen afspraken over het ontslag. Deze afspraken worden opgenomen in een zogenoemde vaststellingsovereenkomst. In dit geval hoeft de werkgever geen transitievergoeding te betalen. Is het ontslag eenzijdig vanuit de werkgever en stemt de werknemer hier uiteindelijk schriftelijk mee in, dan moet de werkgever wel de transitievergoeding aan de werknemer uitkeren.

Heeft u een dringende reden voor ontslag, dan kunt u uw werknemer ook zelf op staande voet ontslaan. Dit kan bijvoorbeeld bij diefstal, fraude, mishandeling en werkweigering. U moet uw werkgever per (aangetekende) brief zo snel mogelijk laten weten dat hij of zij op staande voet ontslagen is. Daarnaast kunt u voor de zekerheid ontslag aanvragen bij de kantonrechter. Uw werknemer kan dit namelijk ook doen en het ontslag ongedaan maken en/of een schadevergoeding claimen.

Werknemer ontslaan via UWV

Wilt u een werknemer ontslaan vanwege bedrijfseconomische redenen of vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid en komen u en uw werknemer er onderling niet uit? Dan moet u een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. In de aanvraag geeft u de reden van het gewenste ontslag aan. De procedure bij het UWV kan een aantal weken duren, afhankelijk van de situatie. Zij zullen u en uw werknemer per brief laten weten of de ontslagvergunning is gegeven of niet. Bent u het niet eens met de beslissing? Dan kunt u binnen twee maanden na het einde van de arbeidsovereenkomst een procedure starten bij de kantonrechter.

Werknemer ontslaan via kantonrechter

Heeft u een andere reden voor het ontslag, dus niet een bedrijfseconomische reden of ontslag vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid? Dan kunt u een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst indienen bij de kantonrechter. Dit klinkt misschien erg ingewikkeld, maar dit valt erg mee.

Het is wel belangrijk om u goed te laten informeren. Er zijn voorwaarden en regels die over het hoofd gezien kunnen worden. Hier kan een juridisch adviseur u bijvoorbeeld bij helpen. Voor de procedure bij de kantonrechter is het inschakelen van een advocaat niet verplicht.

Werknemer ontslaan juridische hulp

Heeft u het als werkgever erg druk en ziet u door de bomen het bos niet meer? Vaak is het inschakelen van een juridisch adviseur verstandig, bijvoorbeeld bij het opstellen van een vaststellingsovereenkomst. Wij helpen u van A tot Z, zodat u uw werkzaamheden snel weer kunt hervatten. Ook bij een arbeidsconflict of bij ontslagvergoeding kunt u ons inschakelen.

Bel gerust 015 - 666 74 00 of vul ons contactformulier in. Wij zijn altijd op korte termijn beschikbaar en staan u op persoonlijke wijze bij.

 

Sytske Corbeij

Sytske Corbeij

Over Corbeij Juridisch Advies

Na de studie Nederlands Recht succesvol te hebben afgerond is Sytske Corbeij met veel passie en toewijding bij verschillende advocatenkantoren werkzaam geweest. Om haar missie binnen het arbeidsrecht en het huurrecht daadwerkelijk te kunnen realiseren heeft ze in 2012 Corbeij Juridisch Advies opgericht. Een persoonlijke benadering, inlevingsvermogen en een praktische insteek zorgen voor de succesvolle afhandeling van zaken.

 

Waarom Corbeij Juridisch Advies?

  • Persoonlijke aanpak
  • Samen op zoek naar een praktische oplossing
  • We komen desgewenst bij u thuis langs

Maak gerust een afspraak

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Maak direct een afspraak voor een intake gesprek door te bellen naar 015 - 666 74 00.

Afspraak inplannen

Via het afspraakformulier kunt u aangeven wat u is overkomen.
Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op om een afspraak in te plannen.

shortcodeCommand = [bono_form]
Ochtend
Middag
Avond

Afspraaklocatie

Corbeij Juridisch Advies
Marshallaan 2
2625 GZ Delft

Specialisaties

U kunt o.a. bij ons terecht voor:
  • Arbeidsrecht
  • Contractrecht
  • Ontslagrecht

Hoofdvestiging